Caramel Fudge recept

Caramel fudge maken is niet zo moeilijk als je denkt. Dit overheerlijke gerecht doet jou mond doen watertanden. En dat is ook niet voor niks! Suiker is de zoete basis voor een goed caramel fudge recept. Wil jij het ook proberen? Wij beschrijven hieronder een aantal recepten maar leggen vooral de basis uit zodat ook jij zelf kan experimenteren. Voor deze recepten is het erg handig als je een kook thermometer hebt, maar ook zonder is het prima te doen.

Caramel fudge: de basis

Bij alles geld: als je een goede basis hebt kan je daarom bouwen. Zo is dit ook bij het koken. Daarom beginnen we met het basisrecept van fudge om daarna dit uit te bouwen. Een klassieke caramel fudge lijkt een andere structuur te hebben dan de andere recepten. Maar bij het eten merk je hier niks van. We beginnen met de ingrediënten voor ongeveer 20 stukjes originele Engelse Fudge:
Ingrediënten

  • 1/2 blikje gecondenseerde melk (ongeveer 200 gram)
  • 350 gram kristalsuiker
  • 50 gram boter
  • Eventueel: 1 theelepel vanille extract

Doe de melk in een pan met dikke bodem en zet het vuur aan. Gooi daarna direct de suiker en boter erbij. Roer het door elkaar en breng het geheel aan de kook. Laat het op middelmatig vuur totdat het gaat kleuren. Roeren is nu nog niet nodig. Als het geheel gaat kleuren pak je een garde en roer je het tot een egaal kleurig mengsel is. Haal dan de pan van het vuur en voeg eventueel naar smaak de vanille extract toe. Roer het nog 1 keer door totdat de caramel dikker wordt en schenk het mengsel in een vorm. Elke bakvorm voldoet: hier kan je ook de dikte van jou fudge bepalen. Wij kiezen voor een bakvorm van ca. 15 cm.Nadat je alles in de bakvorm hebt is het tijd om het in de koelkast te stoppen om het hard te laten worden. Dit duurt ongeveer 5 uur. Het caramel fudge recept is klaar en kan lekker opgepeuzeld worden. Snijdt het in gewenste stukjes: deel het uit of houdt het lekker voor jezelf. Hoewel dit recept best lang houdbaar is, is het toch verstandig om het binnen 5 dagen op te eten. Bewaren kan je het beste doen in de koelkast.

Variaties Caramel Fudge recept

Nadat je het basis recept onder de knie hebt kan je gaan experimenteren. Caramel fudge is een simpel gerecht dat je erg lekker kan maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van amandelen, rozijnen, noten of misschien zelfs rum? Alles is mogelijk. Als je een andere aroma wil kan je de vanille extract eruit laten en vervangen door bijvoorbeeld rum. Wil je amandelen of rozijnen gebruiken? Dan is het handig om voordat je het geheel in de koelkast stopt de rozijnen en amandelen in de pudding te drukken. Zorg dat het wel egaal blijft en het er goed in is gestopt.